15 Ιουνίου 2011

ΕΚΛΕΙΨΗ; ΣΣΣΣ....Η κ. ΣΑΣΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ...


Ολική Έκλειψη Σελήνης σήμερα και δυστυχώς πιο πολλοί άνθρωποι δείχνουν να ενδιαφέρονται για το τι θα πει ο Λεφάκης, η Πατέρα και η Παγιατάκη παρά να καταλάβουν το φαινόμενο και να το απολαύσουν.
Η αστρολογία ίσως είναι το μόνο σκοταδιστικό κατάλοιπο του Μεσαίωνα που μαίνεται στην εποχή μας με τόσο μεγάλη έξαρση. Αν στους αστρολόγους προσθέσουμε και τα διάφορα μέντιουμ και τους λοιπούς «χαρισματικούς» τσαρλατάνους, φθάνουμε σε ένα προσωπικό χιλιάδων ανθρώπων που πλουτίζουν επιστρατεύοντας τράπουλες, αιγυπτιακές σοφίες, κληρονομικά χαρίσματα, ακόμα και μαγικές σφαίρες!
Η αστρολογία και η μελλοντολογία εμφανίζονται στη ζωή του μέσου πολίτη. Στον πρωινό καφέ χαζεύοντας τα τηλεοπτικά μαγκαζίνο, στην εφημερίδα που θα διαβάσει στο διάλειμμα της εργασίας του, στο περιοδικό που θα ρίξει μια ματιά περιμένοντας τη σειρά του για να κουρευτεί, στο νυχτερινό ζάπινγκ πριν κοιμηθεί. Το θλιβερότερο όμως είναι ότι ξέρεις πως κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο αφελείς ώστε προσφέρουν χρόνο, εμπιστοσύνη και χρήματα σε άτομα αμφιβόλου αξιοπιστίας στην προσπάθεια τους να βρουν λύση στο πρόβλημα που τους απασχολεί. Και είναι πραγματικά κρίμα για τους ίδιους, όταν ξέρεις ότι κάποιοι άλλοι «χαρισματούχοι» εκμεταλλεύονται το πόνο τους για να πλουτίσουν.  Μερικές φορές μάλιστα κάποιοι άνθρωποι φθάνουν στο σημείο να προσαρμόσουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις προτάσεις του προσωπικού τους αστρολόγου...
Δεν είναι δύσκολο να αποδείξει κανείς πως η αστρολογία καταρρέει από τα ίδια της τα επιχείρηματα. Στις επόμενες γραμμές θα το επιχειρήσω προς ενημέρωση των αναγνωστών μου και  «φωτισμό» των  -πρόθυμων να διαβάσουν- οπαδών της αστρολογίας.
Οι αστρολόγοι θεωρούν ότι το «ζώδιο» του καθενός προσδιορίζεται από τον αστερισμό που «προβάλεται» ο Ήλιος κατά τη γέννησή μας. Λέγοντας «προβάλεται» εννοούμε τον αστερισμό που βρίσκεται πίσω από τον Ήλιο στον ουρανό (αυτό συμβαίνει γιατί τα άστρα που απαρτίζουν τον αστερισμό βρίσκονται πολύ πιο μακριά από τον Ήλιο μας), στο background δηλαδή. Και συνεχίζουν υποστηρίζοντας ότι ο κύκλος των αστερισμών αυτών στον ουρανό περιλαμβάνει 12 αστερισμούς ίσης έκτασης περίπου 30 μοιρών γιατί 360/12=30 (360 είναι οι μοίρες του κύκλου). Κάθε αστερισμός διαρκεί περίπου 30 μέρες και μέσα σε ένα χρόνο το αστέρι μας θα περάσει και από τους 12 αστερισμούς. Οι αστερισμοί αυτοί ονομάζονται ζώδια γιατί όλοι σχεδόν έχουν ονόματα ζώων.
Ηθελημένα οι αστρολόγοι τείνουν να αγνοούν κάποιες πραγματικότητες: α) ότι ο Ήλιος προβάλεται σε 13 αστερισμούς (τα γνωστά ζώδια+Οφιούχο), β) ότι η έκταση κάθε αστερισμού δεν είναι ίδια, η Παρθένος πχ είναι πολύ μεγαλύτερη από το Ζυγό και γ) το φαινόμενο της μετάπτωσης των Ισημεριών, εξαιτίας του οποίου έχει πλέον αλλάξει θέση ο Ήλιος (τη συγκεκριμένη μέρα γέννησης κάποιου ανθρώπου σήμερα ο Ήλιος δεν βρίσκεται εκεί που βρίσκονταν την εποχή θέσπισης της αστρολογικής θεωρίας). Οι αστρολόγοι δηλαδή αρνούνται τη γνωστή και κοινώς αποδεκτή παγκοσμίως διάταξη των αστερισμών στον Ουρανό και τους επιστημονικούς χάρτες, όπως αυτά αποφασίστηκαν από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση το 1922 και αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους αστερισμούς, εμμένουν να φαντάζονται ένα δικό τους κύκλο με 12 ζώδια όπου κάθενα έχει  ίδια έκταση με το άλλο (30 μοίρες). Αυτό προϋπόθετε την εμφάνιση ενός νέου χάρτη του Ουρανού, κάτι που οι αστρολόγοι δεν έχουν εμφανίσει ποτέ. Εμφανίζουν μονάχα ένα κύκλο με τυχαία σύμβολα των ζωδίων και όχι με τις διαγραμμίσεις που ενώνει τους αστέρες, δηλαδή έναν κύκλο που δεν έχει καμία σχέση με τον Ουρανό. Και ξαφνικά εμφανίζουν πέρασμα του Ήλιου μπροστά απ’ αυτό τον ανύπαρκτο κύκλο τους για να δικαιολογήσουν τη θεωρία τους.
Τα δύο πρώτα βασικά ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν αυτή τη στιγμή είναι τα εξής : α) αν ο χάρτης τους υπάρχει και συνδέεται με τα ουράνια σώματα γιατί δεν τον τοποθετούν πάνω στον Ουρανό, ώστε να αντιληφθούμε την κίνηση των ουράνιων σωμάτων? Και β) αν ο χάρτης τους αποτελείται από ζώδια όπως αυτά εμφανίζονται στους επίσημους ουράνιους χάρτες, γιατί δεν αναφέρουν τον Οφιούχο ως ζώδιο, γιατί όλα τα ζώδια "διαρκούν» το ίδιο περίπου και γιατί δεν αναφέρουν ότι πλέον κάποιος που γεννήθηκε πχ στις 21/11 δεν είναι Σκορπιός αλλά Τοξότης, λόγω της μετάπτωσης των Ισημεριών?
Οι ερωτήσεις δεν γίνεται να απαντηθούν από τους αστρολόγους, γιατί αν παραδέχονταν αυτές τις αλήθειες, θα ήταν σαν να παραδέχονταν ότι η «επιστήμη» τους είναι αναξιόπιστη. Τι θα μπορούσαν να πουν σε κάποιον; «Α, ξαφνικά δεν είσαι Σκορπιός, αλλά Τοξότης»; Γι’ αυτό αποσιωπούν ηθελημένα και στηρίζονται στην άγνοια του κόσμου.
Και ενώ το βασικό όργανο της αστρολογικής δουλειάς, ο χάρτης, δεν έχει καμία βάση, ώστε να οικοδομηθεί η θεωρία τους, οι αστρολόγοι δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσουν την πηγή των πληροφοριών που μας «παρέχουν»: δέχονται αξιοκρατικά την επίδραση των ουράνιων σωμάτων στο χαρακτήρα και το πεπρωμένο μας με βάση τη θέση τους κάθε φορά. Πως προκύπτει αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί. Όπως επίσης δεν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα, « πως γίνεται για 500 εκατ. ανθρώπους σε όλον τον κόσμο η αυριανή μέρα να είναι ίδια» (αν διαιρέσουμε τον παγκόσμιο πληθυσμό των 6 δις με το 12 σημαίνει ότι σε κάθε ζώδιο αναλογούν περίπου 500 εκατ. άνθρωποι); Και πως γίνεται να διαφωνούν οι αστρολόγοι μεταξύ τους από στήλη σε στήλη; Πόσο αξιόπιστους τους καθιστά αυτό;
Η αστρολογία κοντράρει και άλλες επιστήμες όμως: ενώ η Ψυχολογία λέει ότι η προσωπικότητα ενός παιδιού διαμορφώνεται ενόσο είναι ακόμα στην κοιλιά της μάνας του, η αστρολογία λαμβάνει υπόψην της μόνο τη γέννηση. Και εφόσον είναι σημαντική η επίδραση των πλανητών μια δεδομένη περίοδο, γιατί δεν αποφεύγουμε τη σύλληψη ενός παιδιού 9 μήνες πριν? Η γιατί δεν περιβάλλουμε το παιδί με μία σάρκινο ασκό όπως η κοιλιά της μητέρας, μέχρι να αλλάξουν οι πλανήτες, από τη στιγμή που η δράση των πλανητών «αποκρούεται» από τον πλακούντα?
Άλλες απορίες που μπορούν να αποδείξουν την απάτη της αστρολογίας είναι η αδυναμία της τελευταίας να εξηγήσει τα εξής: από τη στιγμή που ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκαν από το 18ο αιώνα και μετά, τα πιο παλιά ωροσκόπια που δεν τους συμπεριλαμβάνουν είναι λανθασμένα; Γιατί οι πλανήτες υπήρχαν...απλά δεν τους είχαμε ανακαλύψει. Και εν πάσει περιπτώσει με ποια λογική κυριαρχούν οι πλανήτες, όταν στο Σύμπαν υπάρχουν πολύ πιο ισχυρές δυνάμεις; Και η απόσταση; Δεν παίζει ρόλο η απόσταση;
Οι αστρολόγοι δεν δέχονται να αφιερώσουν χρόνο στη στατιστική επιβεβαίωση. Για να αυξήσουν μάλιστα τις πιθανότητές τους για δικαίωση των προβλέψεων τους, προσπαθούν να τις παρουσιάσουν με αμφίσημο τρόπο, όπως έκανε η Πυθία στην αρχαιότητα. Ο κόσμος αν διαβάσει κάτι τέτοιο αφού του έχει συμβεί ένα γεγονός, προκαταβάλεται και ψάχνει να βρει τρόπο ώστε να δικαιολογήσει μέσα του ότι αυτό που διάβασε έγινε τελικά. Είναι μία καθαρά ψυχολογική αντίδραση: πριν λίγα χρόνια ένας Γάλλος στατιστικολόγος έστειλε σε 150 ανθρώπους το ωροσκόπιο ενός κατά συρροήν δολοφόνου και τους ρώτησε πόσο νομίζουν ότι τους ταιριάζει. Το 95% απάντησε ότι στην περιγραφή αναγνωρίζουν τον εαυτό τους...Όποτε έγινε επιστημονική αξιολόγηση των αστρολογικών προγνώσεων αποδείχθηκε ότι δεν ξεπερνούσαν ούτε το νόμο των πιθανοτήτων!
Με την απάτη της αστρολογίας δυστυχώς ασχολείται η αστρονομία μόνο. Και ενάς από τους λόγους γι’ αυτό είναι η σύγχηση των εννοιών :  λίγο το γεγονός ότι ο κόσμος προτιμά να διασκεδάζει διαβάζοντας μελλοντολογικές προβλέψεις, λίγο ότι το καλό μας εκπαιδευτικό σύστημα που δεν φρόντισε να μας φέρει σε επαφή με τον ουρανό και λίγο το ότι ακούγεται πιο πολύ σαν λέξη στα ΜΜΕ που διψά να πασάρει τα σκουπίδια του, οδηγηθήκαμε στο να υπάρχει μία παρανόηση μεταξύ της λέξεων αστρονομίας και αστρολογίας και να ταυτίζονται στη συνείδηση πολλών.
Οι δύο όροι πράγματι είχαν την ίδια έννοια ως τα χρόνια του Μεσαίωνα. Τότε και πιο παλιά, λόγω της περιορισμένης γνώσης των ανθρώπων περί των φαινομένων του Σύμπαντος – που οφείλονταν στην έλλειψη κατάλληλων οργάνων- και της διαχρονικής προσπάθειας του ανθρώπου να γνωρίσει το μέλλον του, υπήρχε η τάση να «οιωνοποιείται» κάθε αντισυμβατικό ουράνιο φαινόμενο: πχ ένας κομήτης. Γι’ αυτό και οι μελετητές του ουρανού την παλιά εποχή αποκαλούνταν αστρολόγοι ή μάγοι.
Η ανακάλυψη όμως του τηλεσκοπίου το 1609 αποτέλεσε τη στιγμή ορόσημο για το διαχωρισμό των δύο εννοιών. Οι πρώτες παρατηρήσεις και καταγραφές έλαβαν χώρα σχεδόν αμέσως. Τα ουράνια σώματα αποκάλυψαν για πρώτη φορά τα μυστικά τους που έκρυβαν για χιλιάδες χρόνια. Τα φαινόμενα έπαψαν να θεωρούνται θεϊκά σημάδια και ανεξήγητα γεγονότα απομυθοποιήθηκαν. Η αστρονομία διεύρυνε τα γνωστικά πεδία του τότε ανθρώπου και η γνώση που χάρησε συνέδραμε αποφασιστικά στην εξέλιξη της Ναυσιπλοΐας, της Φυσικής και της Χημείας. Kαι ενώ αυτός συνειδητοποιούσε τι ακριβώς τον περιβάλλει και πόσο ασήμαντη ύλη είναι μέσα στο χάος του Σύμπαντος, κάποιοι έμεναν προσκολλημένοι στις δυσιδαιμονίες και στις προλήψεις.
Παρ’ όλ’ αυτά όμως, το λεκτικό «μπέρδεμα» των δύο εννοιών εμφανίζεται ακόμα και από εκεί που δεν το περιμένεις. Πριν 3 χρόνια, το κρατικό κανάλι ΝΕΤ έκρινε σκόπιμο να μεταδώσει την είδηση της τιμητικής διάκρισης  Έλληνα επιστήμονα (και μάλιστα από τη Θεσσαλονίκη) του οποίου του όνομα δόθηκε σε έναν αστεροειδή για την προσφορά του στην επιστήμη. Το υποτειθέμενο 'υψηλού επιπέδου' μεσημεριανό (15:00) δελτίο ειδήσεων του έκανε το θαύμα του.  Γιατί η καλή και ποιοτική μας ΕΡΤ μας φρόντισε να μας αποδείξει ότι η ημαμάθεια είναι χειροτέρα της αμάθειας και μητέρα κάθε κακού. Εκτός του πρόβαλε την σημαντική αυτή είδηση προτελευταία (λες και έχουμε ένα κάρο επιστήμονες που βραβεύονται κάθε μέρα), γελιοποίησε την αξία του καθηγητή και την επιστήμης γενικά, παρουσιάζοντάς τον ως αστρολόγο και όχι ως αστρονόμο. Δηλαδή ισάξιο με Λεούση, τη κ. Σάσα, τη χαρτορίχτρα της Σμύρνης  και τη Σιβύλια που έχει κληρονομικό χάρισμα και διαβάζει το τσάι.  Προφανώς ο άνθρωπος είχε κάποιες μαντικές ικανότητες και δεν το ξέραμε...
Δυστυχώς. παρά τις προσπάθειες της αστρονομικής επιστημονικής και ερασιτεχνικής κοινότητας να πείσει τον κόσμο να καταλάβει την ανυπαρξία και την πλάνη της αστρολογίας, όλοι συνεχίζουν να κωφεύουν εσκεμμένα. Ακόμα και τα «σοβαρά» κανάλια που κανονικά θα έπρεπε να εκπαιδεύουν και όχι να αποπροσανατολίζουν. Άλλοι αγύρτες προσπαθούν να πλήξουν την επιστήμη και το ενδιαφέρον που προκαλεί η αστρονομία στους ανθρώπους, να την υποβιβάσουν και να την  καταστήσουν αναξιόπιστη, όπως είναι η δική τους «ψευδοεπιστήμη». Γνωστό είναι το ετήσιο παραμύθι με τον Άρη που στέλνεται ως spam κάθε Αύγουστο σε όλο τον κόσμο,  ότι και καλά θα πλησιάσει τόσο κοντά στη Γη ώστε να φαίνεται σαν δίδυμο φεγγάρι. Και μάλιστα είναι τόση η ξετσιποσιά τους και το θράσος τους που προκειμένου να πείσουν όλους τους μη μυημένους στην αστρονομία ανθρώπους, χρησιμοποιούν και αντίστοιχους όρους ώστε να γίνουν όσο πιο πιστευτοί γίνεται... Ματαιοπονούν όμως.
Και είναι πραγματικά απορίας άξιο, πως ενώ αν πουλώ νερό για φάρμακο θα μπω φυλακή, γιατί δεν θα μπω αν πουλώ αέρα για προβλέψεις. Καμία όμως δικαστική απόφαση για να διωχθούν οι 15.000 Έλληνες αστρολόγοι επίσημα δεν έχει υπάρξει ποτέ, ούτε πρόκειται βέβαια...
Σαφώς δεν μπορούμε να ελπίσουμε ότι θα πάψει αυτό το ξεμυάλισμα του κοινού με την αστρολογία. Καθήκον όμως όλων όσων ασχολούμαστε με την επιστήμη και τη γνώση –από οποιαδήποτε οπτική γωνία- είναι να καταπολεμούμε την άγνοια. Ας μην επιτρέψουμε αν μπορούμε μέσα από την πένα μας, να μεγαλώσουν άλλοι νέοι άνθρωποι μέσα στις φαντασιοπληξίες και τα «φούμαρα» που μας πουλά κάθε Χαλιμά. Χρειάζεται ένα έρισμα. Και όχι γνώσεις, αλλά κοινή λογική για να αντιληφθεί την τεράστια απάτη, τη φαυλότητα, την εκμετάλλευση των ανθρώπινων πόνων και ελπίδων που σημαίνει αυτή η ψευδοεπιστήμη και να την απορρίψει.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: