9 Ιουνίου 2011

ΔΙΑΣΤΗΜΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ...ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ




     Έναν μίνι-ανταγωνισμό που θυμίζει άλλες εποχές φαίνεται ότι θα ζήσουμε σε λίγα χρόνια μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Αυτή όμως τη  φορά θα έχει άλλη μορφή.

     Πρόκειται για τον εμπορικό ανταγωνισμό δύο μεγάλων ντουέτων αμερικανικών και  ρωσικών εταιριών αεροδιαστημικής, για το ποια θα κατασκευάσει πρώτη «Τουριστικό Ιδιωτικό Διαστημικό Σταθμό».

     Η ιδέα για την τουριστική αξιοποίηση του Διαστήματος είναι παλιά. Ήδη οι πρώτοι ζάπλουτοι τουρίστες έχουν τεθεί σε υποτροχιά και έχουν βιώσει την μοναδική εμπειρία της μικροβαρύτητας και της θέασης της Γης από ψηλά, ενώ 330 άτομα έχουν κλείσει θέση για να πετάξουν μετά από μερικούς μήνες με τo νέo διαστημόπλοιο που ετοιμάζει η αμερικάνικη εταιρία Virgin Galactic, το SpaceShip2 .  Όμως πλέον, εταιρίες των δύο μεγαλύτερων διαστημικών δυνάμεων, φαίνεται να σκέπτονται κάτι πιο εντυπωσιακό: την κατασκευή ενός «άλλου τύπου» Διαστημικού Σταθμού, στο οποίο θα μπορούν να μεταφέρονται και να ζουν όσοι τουρίστες το επιθυμούν, με την καταβολή φυσικά ενός παχυλού αντιτίμου.

      Πρόσφατα, δύο μεγάλες ρωσικές εταιρίες, η «μοσχοβίτικη» Orbital Technologies και η νο1 αεροδιαστημική εταιρία της χώρας, RSC Energia, ανακοίνωσαν τα από κοινού σχέδιά τους για την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Ο νέος σταθμός θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 7 άτομα, όχι απαραίτητα τουρίστες, αλλά και επιστήμονες και αστροναύτες. Η μεταφορά τους θα γίνεται με το διαστημόπλοιο Soyuz και οι προμήθειες στο σταθμό με τα μη επανδρωμένα διαστημικά οχήματα Progress. H πρώτη χρήση του αναμένεται να λάβει χώρα το 2016, ενώ ο Σταθμός θα βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τον οποίον υποτίθεται ότι θα εξυπηρετεί με την παροχή πληρώματων και προμηθειών όποτε κρίνεται σκόπιμο. Η ρωσική Διαστημική Εταιρία Roscosmos, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το παραπάνω σχέδιο των δύο κολοσιαίων αεροδιαστημικών εταιριών και πρόκειται φυσικά να το εκμεταλλευτεί.

      Οι Αμερικανοί από την άλλη που είναι οι μόνοι που έχουν ήδη στείλει τουρίστες στο Διάστημα, εδώ και καιρό οραματίζονται κάτι αντίστοιχο.  Η μεγάλη εταιρία Bigelow Aerospace με έδρα το Λας Βέγκας  ήδη ετοιμάζει το δικό της Τουριστικό Σταθμό, τον Orbital Space Complex. Μάλιστα, έχει ήδη τεστάρει «φουσκωτές κατοικίες» γι' αυτόν, όσο και για μία μελλοντική βάση στον Άρη. Το όλο εγχείρημα συνοδεύεται και από την κατασκευή μίας νέας κάψουλας μεταφοράς των επιβατών προς και από το Σταθμό αυτόν, όπως και τον Διεθνή Διαστημικό. Την κατασκευή αυτή την έχει αναλάβει η Boeing και φαίνεται να υπερέχει τον αντίστοιχων προσπαθειών που έχουν γίνει από άλλες εταιρίες.  Η κάψουλα «Crew Space Transportation-100» μπορεί να μεταφέρει για μικρές πτήσεις 7 άτομα και είναι συμβατή με πολλού τύπου πυραύλους. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι θα προλάβουν να τα έχουν όλα αυτά έτοιμα το 2015...

      Ο εμπορικός ανταγωνισμός μεταξύ των ιδιωτικών εταιριών μεταφέρεται λοιπόν και στο χώρο του Διαστήματος. Τεράστια ποσά διακυβεύονται  και σε λίγα χρόνια, ο χώρος του Διαστήματος θα είναι καθοριστικός όχι μόνο για τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που προσφέρει, αλλά και για τα οικονομικά. Θα αποτελέσει παράγοντα σημαντικής οικονομικής ισχύος και δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, ότι ένα μεγάλο μέρος της τεχνολογίας του Διαστήματος στρέφεται προς την κατεύθυνση του Διαστημικού Τουρισμού.


(Πηγές: Space.com, από δημοσιεύσεις στις 19/7/10,  20/7/10, 29/9/10 και 10/10/10)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: