24 Μαΐου 2011

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΝΕΑ

6.  Εκτόξευση δύο τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων από Ινδία και Σιγκαπούρη-Ταϊβάν (κατασκευής Mitsubishi Electric) στις 20/5 από του Κουρού της Γαλλικής Γουϊάνας, σε πύραυλο Arianespace 5 . Την ίδια μέρα εκτόξευση αντίστοιχου αμερικανικού από το Μπαϊκονούρ σε πύραυλο Proton-M.
5. Ο πρώτος στρατιωτικός δορυφόρος που χρησιμοποιεί σύστημα υπερύθρων (SBIRS) είναι γεγονός, καθώς τέθηκε σε γεωσύγχρονη τροχιά, στις 20/5 (HΠΑ)
4. Εξωπλανήτης κοντά στον αστέρα Gliese 581 μπορεί να φιλοξενεί ζωή, καθώς πιθανόν να έχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του και ατμόσφαιρα σαν της Γης, λένε οι επιστήμονες (18/5)
3. Νέες κρούσεις σχετικά με το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας ανέκυψαν: η Ρωσία απειλεί ότι σε περίπτωση μη νομικής δέσμευσης από τις ΗΠΑ ότι η αντιπυραυλική ασπίδα που σχεδιάζει να τοποθέτησει το ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της δεν επρόκειτο να απειλήσει την ίδια ή αν δεν προχωρήσουν στη δημιουργία ενός κοινού αντιπυραυλικού συστήματος στην περιοχή, θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη SALT που προβλέπει τον περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου και αντιθέτως θα προχωρήσει σε ενίσχυσή του. Οι ΗΠΑ επιθυμούν δύο διαφορετικά αντιπυραυλικά συστήματα με ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας (19 και 20/5).
2. H Τουρκία αναπτύσεται δυναμικά στο χώρο του Διαστήματος. Έχει υπογράψει συμβόλαιο με την Τelespazio για την κατασκευή δύο στρατιωτικών - τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων και εγκατάστεων συναρμολόγησής τους σε τουρκικό έδαφος, ενώ κινείται για τη δημιουργία ενός νέου αντιπυραυλικού συστήματος υψηλής προστασίας που θα τοποθετηθεί σε Κων/πολη και Άγκυρα (17/5). 
1. Η τελευταία πτήση του Διαστημικού Λεωφορείου Εndeavour προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στέφθηκε με επιτυχία (16/5). To Endeavour συνδέθηκε με το ΔΔΣ (18/5)  και το πλήρωμά του θα πραγματοποίησει επιστημονικά πειράματα στης διάρκειας 16 ημερών αποστολής του (βλ. σχετικό άρθρο στο ιστολόγιο).
(Πηγές: Space.com, Aviation Week, BBC, ESA, GlobalSecurity.org, Gunter's Space Page, Today's Zaman)  

Δεν υπάρχουν σχόλια: